divendres, 6 de setembre de 2013

El Tiramisú...



Aquest pastís relativament modern, es va originar a la regió del Véneto (nord d’Itàlia) als anys 50. La traducció de la paraula italiana “tirame su” seria col·loquialment “aixeca’m” o en sentit metafòric “fes-me feliç”, i feia referència a l’efecte energètic que originava als viatgers que el consumien, gràcies al seu alt contingut de cafeïna i cacau.


Un bon formatge Mascarpone, el café i el cacau son la clau d'un bon Tiramisú,  tant refrescant com pràctic ja que s'ha de fer amb certa antelació... ideal per quan tenim convidats a l'estiu i volem tenir fet el pastís ja del dia abans. Són  unes postres gustoses i molt equilibrades de sabors, fàcil i ràpid... ho té tot!

L'únic problema que hi pot haver és si hi ha nens o adults poc cafeters, ja que porta licor (es pot obviar) i café! Jo l'he fet sense café i també és bo, encara que llavors ja no és un Tiramisú...


 

Per fer-lo necessitem...

16-24 melindros (es poden comprar fets o elaborar-los a casa, per la recepta punxar aquí)
750 ml de café fred
3 cullerades d'amaretto o brandy
2 ous (rovells i clares per separat)
3 cullerades de sucre
250 grs. de nata muntada
250 grs. de mascarpone

2 cullerades de cacau en pols

* Batrem els rovells amb el sucre amb la batedora elèctrica durant 3 minuts o fins que espessin i blanquegin (han d'adquirir un to blanquinós pàl·lid). Afegim llavors el mascarpone i batre bé. Afegim la nata i remenem a mà amb una cullera de metall i amb moviments suaus.

* Pugem les clares a punt de neu, i afegim ràpidament però amb cura, a la crema també amb la cullera de metall per no perdre el volum.

* Seguidament i sense perdre temps muntem el pastís. Posem el café i el licor en un bol i anem sucant una tercera part dels melindros ràpidament, d'un en un, fins que queden empapats. Els anem posant en una safata quadrada fonda fins que cobrim la base. Afegim a sobre (sense arribar a les bores) uns capa generosa de la crema.

* Suquem més melindros i anem fent capes de bescuit i de crema fins esgotar-ho tot. Allisem la última capa de crema i empolvorarem amb el cacau en pols.
* Posem el tiramisú a la nevera fins que es solidifiqui (mínim unes 4 hores però el podem fer el dia abans) i ja es poden fer talls quadrats i servir.

Mantenir el tiramisú sempre refrigerat.

Amb aquestes quantitats ha sortit un tiramisú d'una safata de 20x30 cms

Podem acompanyar al plat amb uns fruits vermells. El contrast és deliciós!

La recepta mare d'aquest Tiramisú ha estat el llibre "El libro Esencial de los Postres" (ed. KÖNEMANN)

2 comentaris:

  1. Haig de preparar aquestes postres un dia d'aquest...he utilitzat en rebosteria el mascarpone, però mai per fer el famós tiramisú!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs anima't a fer-lo, Mònica, perque és boníssim!

      Elimina