dijous, 3 de gener de 2013

Tortell de Reis

Ara ja toca el Tortell!!!! Unes postres fàcils de fer peró molt entretingut!!! 

No deixa de ser un brioix amb forma rodona, així que podem fer "trampes" i ajudar-nos de l'amassadora per facilitar alguns passos del procés... el nostre és molt auster ja que a una part de la família no ens agrada especialment la fruita confitada ni el massapà, el decorem només amb pinyons i sucre i no el farcim més que amb la fava i el rei. Peró aquest any, que repetirem recepta, hem pensat que el farcirem... potser nata o trufa???



Per fer-lo necessitem...

Per fer la massa mare:
150 grs. de farina de força
150 ml. de llet a temperatura ambient
5 grs. de llevat fresc de forner

Per la massa del tortell:
325 a 500 grs. de farina de força
10 grs. de llevat fresc de forner
2 cullerades d'aigua tèbia
2 ous
5 grs de sal
2 cullerades d'aroma d'aranger
2 cullerades de rom
suc de mitja taronja
120 grs. de sucre
2 cullerades de mel
ratlladura de: mitja taronja i mitja llimona
120 grs. de mantega pomada

Per decorar:
Sucre
Unes gotes d'Aigua
Fruits confitats al gust: Cireres, Taronja, Meló, etc...

Per farcir:
Massapà, Crema, Nata, Trufa, etc.... al gust!

* Primer de tot i la nit abans hem de fer la massa mare, es tracta d'atemperar la llet i dissoldre-hi el llevat. En un bol posem la farina tamisada i fem un volcà o abocarem la llet amb el llevat. Remenem i amassem bé fins a obtenir una bola homogènia. Tapem el bol amb paper film i deixem reposar 1 hora a temperatura ambient, posem a la nevera tota la nit (8 hores mínim) i traiem almenys 30 minuts abans de començar a fer el Tortell.

* Per fer el Tortell posem en un bol la farina i fem un volcà on hi abocarem el llevat dissolt en l'aigua tèbia, els ous batuts amb la sal i comencem a barrejar amb els mans. Afegim després l'aroma d'aranger, el rom, el suc de taronja, el sucre, la mel i les ratlladures de taronja i llimona. Anem amassant i barrejant tot poc a poc i fins que estigui tot ben barrejat i llavors afegim la massa mare i seguim amassant fins a obtenir una massa fina en aquest momet potser ens adonem que cal més farina se n'ha d'afegir la que la massa absorveixi sense pasar-se --> ha de quedar una massa enganxosa que es separi de les parets del bol. Ara és el moment de posar la mantega a daus i en punt pomada i la massa final i acabar d'integrar tot. 

Per fer l'amassat al taulell i fer les boles i el tortell podem treballar amb les mans i la superfície untada d'oli per no afegir farina i fer el tortell dur.

* Deixem fer una primera fermentació deixant la bola de massa, al bol i tapada amb paper film, en un lloc càlid de la cuina durant 1 hora mínim o fins que veiem que ha crescut

* Amassem lleugerament per treure el gas de la primera fermentació, tornem a fer una bola i deixem al bol tapada amb film. Fem una segona fermentació de 2 hores.

* Tornem a desgasificar i deixem que reposi 10 minuts abans de manipular. Mentre preparem la safata de forn cobrin amb paper sulfuritzar. Fem amb les mans el forat del tortell i donant la forma que més ens agradi (nosaltres dividim la massa en dos i fem dos tortells decorant-los a gust dels comensals). Posem el tortell sobre la safata de forn (podem posar un cercle o bola de paper de plata al centre perque en fermentar no es tanqui el forat central i ajudi a fermentar en alt) i aprofitem per col·locar la fava i la figureta del rei posant-los per baix i separats.  ***** Si volem posar el massapà s'ha de fer en aquest pas, estirem la massa fins a tenir una tira llarga i aplanem. Posem el massapà al centre, posem la fava i la figureta separades, i tapem de manera que quedi un cordó gruixut farcit. Ajuntem les bores formant el tortell i posem sobre la safata.

* Deixem fer la seva última fermentació deixant en un lloc una mica calent de la cuina fins que dobli el volum (unes quatre hores). Preescalfem el forn a 220º, escalfor a dalt i a baix.

* Tornem a pintar amb ou i decorem al gust amb el sucre amb unes gotes d'aigua i la fruita confitada. 

* Posem al forn i baixem la temperatura a 180º centígrads uns 20-25 minuts o fins que està daurat per tot (si es torra massa de dalt podem cobrir amb paper de plata perque acabi de coure sense que es cremi). No s'ha de coure molt ja que es resseca la massa i queda un tortell dur!

* Traiem i deixem temperar sobre una reixa i si volem farcir, tallem pel centre i posem el que més ens agradi. Col·loquem sobre una safata amb blonda, fem una corona de paper i disfrutem! 

Podem fer també l'amassat del tortell i els dos primers fermentats a la Panificadora.

Amb aquestes quantitats han sortit 2 tortells mitjans d'uns 700 grams cadascun.

La recepta mare d'aquest Tortell ha estat  unodedos.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada