dimecres, 24 d’octubre de 2012

Panellets de Pinyons i més varietat...

Val la pena invertir temps en fer aquests dolços... Son típics a Catalunya i es preparen per a la festivitat de l'1 de Novembre que es Tots Sants. Per fer panellets fem una massa mare que es composa principalment d'ametlla, ou i sucre. A partir d'aquesta massa en fan mil variants...

A nosaltres ens agraden els clàssics de pinyons... però els que realment triomfen son les varietats de Codony i Llimona, seguides de Café i Xocolata. Així que son aquests els que fem a casa!

Son fàcils de fer, així que teniu l'èxit assegurat, però mooolt entretinguts! No es fa pesat ja que la massa base s'ha de fer la nit abans i així es fan en dos tandes, i no es fa tant feixuc. Es un exercici ideal per fer amb canalla i fent-los nosaltres estalviarem força diners i quan família i amics es tastin segur que ens pregunten... Els has fet tu????
Res més gratificant...Per fer-los necessitem...

500 grs. d'ametlla mòlta
350 grs. de sucre
150 grs. d'aigua
1 ou

Per fer les variants:
100 grs. de pinyons
Dolç de codony
1 llimona
café, coco, xocolata, etc...

* En una cassola ampla posem l'aigua i el sucre, posem al foc i esperem que bulli sense remenar. Quan tenim el xarop aboquem l'ametlla i coem uns minuts tot remenant, fins que la massa es desenganxa de les parets.

Deixem refredar aquesta massa, dins el mateix pot, i quan la tenim a temperatura ambient tirem la clara d'ou (reservant el rovell) i remenem bé fins que s'integri. Passem la massa en un bol, tapem i deixem reposar a la nevera mínim 2, i millor 8 hores (una nit).

Dividim la massa en tantes parts com variants de panellets vulguem fer...
________________________

Panellets de Pinyons: Fem boletes no gaire grans de massa (uns 20 grs. aprox.). Arrebossem cada bola en els pinyons pressionant bé perque s'enganxin. Col·loquem en una safata de forn coberta amb paper. Pintem amb el rovell batut que havíem reservat. Coem a 200ºC uns 5 minuts.

* Panellets de Codony: Fem una tira rectangular de massa que tingui 1 cm. de gruix. Posem una tira de dolç de codony al centre i dobleguem les bores fins a cobrir el codony cobert, queda un caneló llarg. Tallem porcions 1,5 cm de gruix i tapem una mica les bores. Posem sobre una safata coberta amb paper. Pintem amb ou batut i coem a 200ºC uns 5 minuts.

* Panellets de Llimona: Afegim a la porció de massa destinada als panellets de llimona, la ratlladura d'una llimona i un punt d'aroma de llimona. Remenem bé i fem boletes, aplanem amb la mà una mica i amb el dit marquem el centre. Posem en una safata de forn coberta amb paper. Pintem amb ou batut i coem a 200ºC uns 5 minuts.

Panellets de Café: Afegim a la porció de massa destinada als panellets de café, una mica de café concentrat i un punt d'aroma de café. Remenem bé i fem boletes, aixafem una mica i fem forma de gra de café i amb un ganivet marquem el centre. Posem en una safata de forn coberta amb paper. Pintem amb ou batut i coem a 200ºC uns 5 minuts.

Panellets de Coco: Afegim a la porció de massa destinada als panellets de cacau, una mica de coco ratllat (al gust). Remenem bé i fem porcions, fem com un volcanet amb el centre bastant elevat. Posem en una safata de forn coberta amb paper. Pintem amb ou batut i coem a 200ºC uns 5 minuts.

Panellets de Xocolata: Afegim a la porció de massa destinada als panellets de xocolata, una mica de cacau i unes xips de xocolata de forn. Remenem bé i fem muntanyetes. Posem en una safata de forn coberta amb paper. Pintem amb ou batut i coem a 200ºC uns 5 minuts.

* Panellets de ... : Com veiem les variacions poden ser infinites, podeu fer sobre la massa mare del gust que vulgueu, només heu d'afegir el vostre ingredient sense alterar excessivament la consistència de la massa mare. Així també en podeu fer d'ametlla, de maduixa, de festucs, etc...

Amb aquestes quantitats han sortit 1 kg de panellets variatsAltres receptes, per abaratir costos o per fer-los menys dolços, posen una mica de patata bullida. Si voleu fer-los d'aquesta manera per 500 grs. d'ametlla podeu afegir 150 grs de patata bullida ben aixafada... 

La recepta mare d'aquests panellets ha estat http://issuu.com/wholekitchen/docs/magazine11

1 comentari:

  1. Jo m'he de mirar la recepta que tenim a casa, que és de la meva mare... Ja veurem... acabaré fent-ne a casa aquest any hi tot...xD

    ResponElimina