divendres, 20 de juliol de 2012

Pastís Baklava...

son unes postres de Pasta Filo amb fruits secs, coberts d'un almívar o xarop de mel. Es cou al forn i es conserva perfectament sis o set dies en fred. Així que també és ideal com a postres estiuenc o per tenir-lo preparat amb antel·lació.

Aquest pastís és típic de l'Orient Mitjà, el Subcontinent Indi, els Balcans i Grècia. Té molt valor nutritiu i és ideal per acompanyar un café o un té a mitja tarda...



Per fer-lo necessitem...

12 làmines de Pasta Filo (uns 300 grams aproximadament)
450 grs. de fruits secs: festucs (100 grs.), ametlla (150 grs.), nous (250 grs.), pinyons (50 grs.), etc...
250 grs. de mantega sense sal
2 cullerades de sucre
1 culleradeta de canyella en pols
un pessic de nou moscada

1 got d'aigua (uns 150 ml aprox.)
150 grs de sucre
2-3 cullerades de suc de llimona
1 cullerada d'aigua d'aranger

* Barregem molt bé els fruits secs picats gruixuts (no han de quedar pols, sinó trossets de la mida d'un gra de pebre!) amb les cullerades de sucre, la canyella i la nou moscada.

* Fonem la mantega al bany maría o al microones. Traiem la pasta filo de la nevera i preparem un motlle metàl·lic quadrat on farem la baklava untant també amb mantega.

* Amb un pinzell, pintem una a una les capes de pasta filo a mesura que les anem necessitant. Posem dos capes a la base del motlle i fem una capa de fruits secs. Tornem a posar un parell de capes de pasta filo pintades amb la mantega fosa i una nova capa de fruits secs. Anem fent capes fins acabar la barreja i tenir dos últimes capes de pasta filo que serviràn de tapa del pastís i també untarem de mantega.
 
* Pressionem una mica amb les mans, tapem i deixem refredar a la nevera uns 30 minuts.


* Encenem el forn (a dalt i a baix) i deixem que escalfi a 190º.


* Traiem els pastís de la nevera i, amb molt de compte i un ganivet esmolat, fem porcions quadrades mirant de tallar bé totes les capes fins la de sota ***Es necessari que el motlle sigui metàl·lic, perque sinó en aquest procés podríem foradar-ne un de silicona i espatllar-lo!.
* Introduïm al forn amb la bandeja al centre, baixem a 180º i deixem uns 30 minuts... Mentre preparem l'almívar! 

* En un pot bullim el sucre i l'aigua durant 5 minuts. Afegim el suc de llimona i deixem bullir 5 minuts més. Posem l'aigua d'aranger i apaguem el foc.

* Un cop traiem el pastís del forn, banyem amb l'almívar tota la superfície i deixem temperar. Quan s'hagi refredat reservem a la nevera i anem consumint!


Amb aquestes quantitats ha sortit un pastís de 30x40 cm

També es pot prepara baklavas individuals. Podem preparar petits rotllets (de la mida d'un dit) plens de fruits secs! Si volem, decorem amb un grapadet de festucs triturats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada