dimarts, 26 de juny de 2012

La Coca de Brioix per la Revetlla!!!

Aquesta es la millor coca de brioix casolana que hem fet. No és difícil, cal planificació i temps, però els resultats s'ho mereixen... ha estat la nostra coca de Sant Joan d'enguany i la repetirem, se’ns dubte, per Sant Pere i Sant Jaume. Sobretot per Sant Jaume!

Per fer-la necessitem...


Per fer la massa mare:
100 grs. de farina de força
100 ml. de llet
30 grs. de llevat fresc de forner

Per la coca:
350 grs. de farina de força
125 grs. de sucre (se'n pot posar una mica més si us agrada molt dolça)
45 grs de llet
2 ous
80 grs de mantega a temperatura ambient
ratlladura de la pell d'una llimona
1 culleradeta d'essència de vainilla
1 culleradeta d'essència d'aranger ("azahar")
un pessic de sal

Per decorar:
1 ou
Sucre
Pinyons
opcional: Fruita confitada (cireres, taronja, meló); crema; cabell d’àngel ...

* La nit abans de la revetlla, preparem la massa mare. Es tracta de escalfar una miqueta la llet (uns segons el microones) perque estigui tèbia, hi posem el llevat fresc i remenem perquè es desfaci. Afegim la mescla a la farina que haurem posat en un bol i barregem bé. Tapem la barreja amb un drap i deixem en un lloc fresc que llevi tota la nit.



* Al matí següent fem la coca. La podem fer a mà, pastant en un bol, ajudant-nos d'una batedora de barnilles (funció amasat) o d'una panificadora. En el nostre cas hem fet axó últim i ha sortit perfectament ja que la panificadora fa un amasat perfecte... Posem a la cubeta la llet barrejada prèviament amb la sal, la ratlladura de llimona, la vainilla, l'aigua d'aranger, la mantega en punt de pomada, el sucre i els 2 ous. 


Afegim a sobre, la farina i la massa mare. Posem la cubeta dins la màquina i posem el programa que a massa i lleva un cop, a la SilverCrest es el programa 6 -"masa"- però no hem de fer el programa sencer ja que el segon llevat el farem a la safata. 

* Veurem que la màquina escalfa una mica la barreja, amassa bé (hem d'assegurar-nos que en fer aquest amasat la pasta queda ben lligada i es separa de les parets encara que s'enganxi al fons, si veiem que no acaba deslligar-se de la paret podem afegir una mica de farina, amb compte de no afegir-ne molta ja que espassaríem innecessariament la coca), lleva i fa un lleuger amasat. Tot plegat triga 40 minuts. Quan la màquina es prepara per fer el segon llevat (indica que falten 50 minuts), la parem. 

* Preparem el marbre amb una mica de farina i hi aboquem la massa. Pastem una mica amb les mans, només per preparar-la per posar sobre la safata del forn, on haurem posat un paper de forn o silpat. Donem la forma allargada o quadrada de coca que vulguem ajudant-nos de les mans i deixant-la amb un gruix d'1-1,5 centímetres. Tapem amb un drap i deixem reposar a temperatura ambient, en un lloc que faci caloreta, fins que dobli el seu volum (trigarà entre1 hora, i hora i mitja).


* Encenem el forn a 180º amb escalfor a dalt i a baix

* Decorem la coca al nostre gust... Pintem amb l'ajuda d'un pinzell de cuina, amb molt de compte no desinflar, amb l'ou batut. I hi posem la decoració escollida: la fruita, el pinyons i empolvorarem amb força sucre.

* La introduïm al forn centrada, i la deixem 18-20 minuts. Veurem que ha crescut encara més i que ja està daurada, comprovem que està feta punxant-la. Si està encara crua, deixeu-la uns minuts més, la podem tapar amb un paper de plata si per dalt ja està enrossida i no volem que es torri més.
* Quan ja la tenim feta, la traiem del forn i la deixem refredar completament.

També es pot tallar per la meitat i reomplir de crema o cabell d'àngel!!!!.

Amb aquestes quantitats ha sortit una coca gran, de la mida de la safata de forn i d'uns 3 centímetres d'alt.


Realment es una coca molt bona de Revetlla. És molt flonja i no molt dolça, així que hem de ser generosos amb el sucre de decoració! Ideal també per fer unes trenes per esmorzars o berenars...

La recepta mare d'aquesta coca ha estat http://www.gastronomiaycia.com/2008/06/18/coca-de-san-juan/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada